Verhuurhypotheek | Dokter & van Heuven

Eigen inleg benodigd voor aankoop van een woning voor de verhuur?

Bij de financiering van een te verhuren woning heeft u eigen geld nodig. Een bank verstrekt namelijk maximaal 70%- 80% (en in een enkel geval tot 90%)  van de waarde in verhuurde staat als hypotheek. Waar komt het resterende eigen geld vandaan? Wij zien in de praktijk de volgende oplossingen:

  • Spaargeld. De meest voor de hand liggende bron, want de rendementen die u daar maakt zijn de laatste jaren nihil te noemen. Maar heeft u  dit wel beschikbaar voor dit deel? En/of wilt u het wel in een pand investeren?
  • Overwaarde huidige woning. Soms zit het vermogen vast in uw woning. Een extra hypotheek op uw eigen woning kan dan een oplossing zijn. Bijkomend voordeel: de rente op een hypotheek op uw eigen woning is flink lager is dan de rente op een verhuurhypotheek. Het kan wel zo zijn dat u door de verhoging in een andere risicoklasse komt voor uw bestaande lening, waardoor die rente wat omhoog gaat. In elk geval goed om deze optie te bekijken, wij helpen u graag bij deze afwegingen.
  • Middelen uit BV. Heeft u geld in uw BV (vaak uw holding) die u wilt investeren in een woning? U kunt dit op verschillende manieren doen. Uitlenen aan privé is mogelijk. Uitkeren als dividend kan ook. Beide keuzes hebben de nodige fiscale gevolgen, het is daarom lastig te zeggen wat de beste keuze is. Dit blijft maatwerk!