Waarom is de beleggingshypotheek zo populair?

Waarom is de beleggingshypotheek zo populair?

Het kopen van panden voor verhuur is zeer populair bij mensen met vermogen. Investeren in vastgoed is een vorm van beleggen die rendement oplevert. Er is veel vraag naar panden en er zijn steeds meer geldverstrekkers.

De spaarrente is laag, sparen brengt geen geld meer op. Investeren in vastgoed is een tastbaar alternatief voor het beleggen in aandelen of obligaties. Het is mogelijk om aflossingsvrij te financieren (tot vijftig procent), waardoor de financiële last laag is en de cashflow gunstig: met de inkomsten uit verhuur kan vaak makkelijk aan de financieringslast worden voldaan. De huurinkomsten kunnen bovendien onbelast worden ontvangen. Tot slot valt de financiering voor een verhuurde woning meestal in box 3 en dat dempt het vermogen, waardoor het fiscaal aantrekkelijk is.

Het risico van een beleggingshypotheek​

Naast deze voordelen die het kopen van panden voor verhuur interessant maken, zijn er ook risico’s. Mogelijk krijgen we in de toekomst te maken met een waardedaling van onroerend goed en/of een stijging van de rente. Daarnaast kunnen er ook periodes zijn van leegstand waardoor de opbrengsten lager worden.

Een wetswijziging die in 2022 ingaat, maakt het minder aantrekkelijk om de koop van een commercieel pand (deels) te financieren met een lening of hypotheek. Als gevolg van de nieuwe regelgeving worden beleggers met schulden zwaarder belast. Het fictieve rendement van 5,33 procent dat de Belastingdienst hanteert voor beleggingspanden, is hoger dan de fictieve rente van 3,02 procent over de schulden die daarvoor worden aangewend. 

Een wat technisch verhaal, maar de impact op de te betalen belasting voor beleggers kan aanzienlijk zijn.

Of het kopen van panden voor de verhuur nog interessant is, verschilt per situatie. Het fiscaal voordeel bij schulden in box 3 zal lager uitvallen en het aflossen van de schuld in box 3 kan in sommige gevallen worden heroverwogen. Vanwege de complexiteit en voor het maken van de juiste keuzes is persoonlijk advies op maat nodig. Wij kunnen de gevolgen van de nieuwe regelgeving voor u overzien.

Beleggingshypotheek afsluiten, oversluiten of aflossen

Wij ontvangen momenteel veel vragen van beleggers over de consequenties van de nieuwe wet voor hun individuele situatie. In een goed persoonlijk gesprek lichten we de regels en cijfers toe en kijken we onafhankelijk, samen met u, welke keuze u het beste kunt maken. Dat geeft rust. Financiële rust. Neem gerust contact met ons op.